Yaşam

Ayılar Bartın’da kış uykusuna yatamadı

Dünya genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Küresel ısınmanın etkilerinin derinden hissedildiği bu dönemde yaban hayatı da bu durumdan etkileniyor.

Bu kapsamda Bartın Üniversitesi (BARÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği ekipleri, yaban hayatı izleme ve araştırma çalışmalarında kameralı tuzaklarla yaban göğüslü yaban hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

BARU Orman Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Nuri Kaan Özkazanç, araştırma görevlisi orman mühendisleri Rabia Kalmaz Kaplan ve İlkan Alkan; Grup çalışmasının amacı, farklı alanlarda ve ekosistemlerde yayılış gösteren yabani türleri belirleyerek popülasyon büyüklüklerini ve davranış özelliklerini belirlemekti.

Ayılar kış uykusuna yatamaz

Tespit edilen çeşitlerin tür takip listelerinin ve zaman içindeki değişimlerinin analiz edilmesi planlanmıştır. Kamera kapanı görüntülerinde karaca çifti, yaban kedisi, tilki, çakal ve boz ayıya yer verildi. Boz ayılar kar yağışını beklerken havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kışı uyuyamadı.

BARU Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Araştırma Projesi kapsamında kameralı tuzaklara yakalanan ekipteki yaban hayatı üyelerinin yiyecek arama çalışmalarını sürdürdüğü görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu