Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı: En zengin kesimin gelir payı arttı, orta sınıf yoksulluk sarmalına girdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “2014’te yüzde 45,9 olan gelir pastasından en güçlü yüzde 20’nin payı 2023’te yüzde 49,8’e çıktı. Yani en güçlü yüzde 20’nin gelirden aldığı pay artacak” 4 puana.” Milli gelirin neredeyse yarısı artık ülke nüfusunun beşte biri tarafından elde ediliyor. Tek adam rejimi, uyguladığı ekonomi politikalarıyla son 10 yılda sadece yoksullardan değil orta sınıftan en zengin yüzde 5’e sistematik olarak kaynak aktardı. Orta sınıf da “Yoksulluk sarmalının içine düştü” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, bugün geçim pahalılığı ve gelir dağılımı eşitsizliğine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı gelirleri dikkate alınarak hesapladığı 2023 gelir dağılımı araştırmasının, dar gelirli vatandaşların ve emeklilerin zor durumda olduğunu ortaya koyduğunu belirten Bulut, şöyle devam etti:

“2014 yılında yüzde 45,9 olan en zengin yüzde 20’lik kesimin gelir pastasından aldığı pay, 2023’te yüzde 49,8’e çıktı. Yani en güçlü yüzde 20’lik kesimin gelir pastasından aldığı pay yaklaşık 4 puan arttı. Neredeyse yarısı Milli gelirin “Ülke nüfusunun beşte biri için karşılanabilir hale geldi. Tek adam rejimi, uyguladığı ekonomi politikalarıyla son 10 yılda sadece yoksullardan değil orta sınıftan en zengin yüzde 5’e sistematik olarak kaynak aktardı. Orta sınıf da yoksulluk sarmalına girdi.”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı politikaların kurumların bağımsızlığını yok ettiğini ve Türkiye’yi yıllarca sürecek yüksek enflasyon sürecine ittiğini belirten Bulut, ülkenin doğal kaynaklarının, kamu kaynaklarının, kamu ve özelleştirme ihalelerinin verildiğini söyledi. bir avuç zenginin elinde. Geri çekildiğini kaydetti. Bulut, “Dolaylı vergilerle düşük ve sabit gelirlilerin vergi yükü düşerken, teşvik ve muafiyetlerle zenginlerin vergi yükü azaltıldı. Faiz ödemeleri, kamu ihaleleri vb. yoluyla kamu kaynakları en zengin kesime aktarıldı. Ülkede resmi rakamlarla bile gizlenemeyen bir yoksulluk var. “TÜİK’e göre ülkedeki yoksul sayısı 2023’te 18,2 milyonu aşacak” dedi.

Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında Kosta Rika, Şili ve Meksika’dan sonra gelir dağılımı en bozuk dördüncü ülke olduğunu hatırlatan Bulut, gelir dağılımı en bozuk ilk ülke olduğuna dikkat çekti. Avrupa’da dağıtım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu