Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 yılda 18 milyar lirayı aşkın yatırım yaptı Büyük dayanışma ve tarihi projeler

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve başlamasının üzerinden geçen 4 yılda İzmir halkı tarihi olaylara tanıklık etti. Tarihin en büyük orman yangınıyla karşı karşıya kalan İzmir, sel, deprem, tsunami gibi afetlerin yanı sıra pandemi ve ekonomik kriz süreçlerini eşsiz bir dayanışmayla atlattı. Bu inanılmaz koşullara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 yılda 18 milyar liranın üzerinde yatırım yaptı. İzmir’in dirençli bir kent olması için Türkiye’ye örnek projeler başlatılırken, kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metro’nun şantiyelerinde çalışmalar hız kazandı.

? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ülke tarihinin en ağır ekonomik koşullarının ve büyük felaketlerin yaşandığı bir dönemde İzmir halkının unutulmayacak bir halk dayanışması sergilediğini söyledi. Kentin yerel yönetimi olarak bu dayanışmaya öncülük etmekten gurur duyduklarını belirten Önder Soyer, bu sıkıntılı dönemde kent tarihinin en büyük projelerine imza atıldığını söyledi.

? Önder Tunç Soyer, “Hizmet binası depremde hasar görerek yıkılan, büyük afetlerle boğuşan bir kurum olarak Türkiye’nin en başarılı belediyelerinden biri olduk. İzmir’e dünya sahnesinde yeni bir itibar kazandırdık. Uluslararası dev zirvelere ev sahipliği yaptık, binlerce belediye arasından Avrupa ödülüne layık görülmenin gururunu yaşadık.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 8 Nisan 2019’da göreve başlayıp göreve başlamasının üzerinden 4 yıl geçti. Orman yangını, pandemi, 30 Ekim 2020 İzmir depremi, 6 Şubat 2023 depremi gibi olağanüstü dönemlerden geçmesine rağmen yatırımlar ve hizmetler kesintisiz devam etti.
Başkan Tunç Soyer’in vizyonuyla kriz belediyeciliği ile sorunlar aşıldı. Tarımda atılan devrim niteliğindeki adımlarla İzmirli markası doğdu. Narlıdere Metrosu yüzde 96 oranında tamamlanırken Buca Metrosu’nun temeli atıldı. Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması başlatıldı. Kooperatif modeli ile hem kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi hem de depremzedeler için Halk Konut projesi hayata geçirildi. Beş yıl içinde kentsel alandaki yağmur suyu akışını yüzde 70 oranında azaltmayı hedefleyen Sünger Şehir İzmir projesi hayata geçti. Kent Mobilyaları Fabrikası’ndan Bayındır Süt Fabrikası’na, İzDönüşüm Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi’ne kadar birçok yatırım yapıldı. Kadınlardan gençlere, çocuklardan engellilere toplumun her kesimine yönelik birçok proje hayata geçirildi. Sağlıktan kültüre, spordan turizme her alanda öncü adımlar atıldı.

Harcamaların üçte biri yatırımlara
Büyükşehir’in 4 yılda ESHOT, İZSU ve iştirakleriyle yaptığı yatırımların bedeli 18 milyar 279 milyon lira oldu. İlçe belediyelerinin kamulaştırma iş ve projelerine yaklaşık 68 milyon lira mali destek sağlandı. Son dört yılın yatırım oranları dikkate alındığında harcamaların üçte biri yatırımlara ayrılmıştır.

İzmir demir ağlarla çevrili
Başkan Tunç Soyer, kentin ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019 yılından bu yana tarihi yatırımlara imza attı. 131 milyon 279 bin Euro bütçeli Fahrettin Altay-Narlıdere metrosunun yüzde 96’sı tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yaptığı, kentin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temelleri atıldı ve çalışmalara başlandı. 515 milyon 509 bin avroya mal olacağı tahmin edilen projenin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. 2023 yılında hizmete girmesi planlanan ve 72 milyon 277 bin liraya mal olan Çiğli Tramvayının yüzde 93’ü bin Euro, tamamlandı.
2 milyar 105 milyon Euro yatırım bedeli ve 32,6 kilometre limitiyle İzmir’in en uzun metro hattı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu ile Otogar-Kemalpaşa metrosunun da startı verildi. Karşıyaka Tramvayı ile temas halinde olacak Örnekköy Tramvayı için ihale sürecinin 2023 yılında başlaması planlanıyor.

Başkan Soyer’in 500 otobüs hedefi aşıldı
ESHOT, filosuna 457 adet yeni ve yerli otobüs kattı. Filo yaş ortalaması 11,2’den 6,46’ya düşürüldü. 2019 Nisan ayında hayata geçirilen Kamu Aracı uygulaması ile İzmirlilerin bütçesine 174 milyon biniş için 200 milyon lira eklendi. İZTAŞIT ve İZULAŞ araçlarıyla 4 yıllık süreçte toplu ulaşım ağına dahil olan yeni araç sayısı 616’ya ulaşırken, Lider Soyer’in 500 otobüs hedefi yüzde 123 olarak gerçekleşti.

Taşınan araç sayısı %34 arttı
4 yılda 2 vapur alıp 2 vapur kiralayan Büyükşehir Belediyesi, taşınan araç sayısını 2019’a göre yaklaşık yüzde 35 artırdı. 4 yılda bisiklet yolları 111 kilometreye çıkarıldı. 500 kilometre olan EuroVelo bisiklet turizmi rotasına tematik rotalar eklendi ve 580 kilometreye ulaşması sağlandı. EuroVelo güzergahı onaylanan ilk şehir olan İzmir, 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde EuroVelo konferansına ev sahipliği yapacak. Ayrıca bisiklet yolu altyapı ve tesis hizmetleri artırıldı, 35 adet tamir büfesi ve 50 adet bisiklet pompası yerleştirildi. Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in istasyon sayısı 34’ten 60’a çıkarıldı.

Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırması başlatıldı
İzmir’de son 4 yılda Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projeleri başlatıldı. “Yapısal Envanter”, “Deprem ve Tsunami Araştırması” ve “Zemin Yapısı ve Davranış Modeli Çıkarımı” başlıkları altında üç kapsamlı proje yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, bütüncül bir bakış açısıyla gelecekte İzmir’i etkileyebilecek riskleri belirliyor.
2020 Şubat ayında Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Yeniden Yapılanma Daire Başkanlığı’nı kuran ve Büyükşehir Belediyesi bütçesinden deprem etütlerine 200 milyon lira ayıran Önder Tunç Soyer, gelecek yıldan itibaren bütçenin yüzde 10’unun sadece depreme dayanıklılık için ayrılacağını söyledi. ve kentsel dönüşüm çalışmaları. .

İncelenen yapılar, faylar ve zemin
Depremden en çok etkilenen ilçe olan Bayraklı’da 31.146 konutta yapı envanteri çalışması tamamlandı. Bornova’da 61 bin 673 binada çalışmalar sürüyor. Yapı envanteri çalışmasının etaplar halinde tüm kente yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. İzmir’in hangi ilçesinde olursa olsun başvuran her vatandaşa deprem karnesi verilmesi için ücretsiz takviye hizmeti başvuru süreci de başlatıldı.
Deprem ve tsunami araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. İzmir’de 100 kilometrelik bir yarıçap içinde belirlenen alan üzerindeki tüm diri faylar haritalanmıştır. İzmir’in tsunami tehdidine yönelik araştırmalar da başlatıldı. Körfez’de sondaj çalışmaları devam ediyor.
Toprak yapısının ve zemin davranış özelliklerinin modellenmesine de Bornova’dan başlandı. Proje kapsamında Bayraklı, Bornova ve Konak uçlarında toplam 12 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışması tamamlanacak. Bütünleşik Afet Master Planı hazırlanacak ve zemin etütlerinden elde edilecek veriler depremsellik ve yapı envanteri çalışması ile bütünleştirilerek kentsel güzelleştirme önlemleri ortaya konulacaktır. Tüm çalışmaların 2024 yılında tamamlanması hedeflenmektedir.

Türkiye için örnek bir sosyal belediyecilik
4 yılda İzmir’de sosyal belediyecilik yeniden tanımlandı. Sosyal hizmetlere 4 yılda 2 milyar 280 milyon 540 bin lira bütçe harcandı. Sistemli ve sistemli sosyal yardımlar 23 bin haneden 80 bin haneye çıkarıldı. 35 farklı üretici kooperatifinden sosyal yardım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 462 milyon 116 bin 745 lira değerinde eser satın alındı.
Süt Kuzusu projesi 11 ilçeden 30 ilçeye, süt alınan kooperatif sayısı 1’den 6’ya çıkarıldı. Süt üreticilerine 340 milyon liradan fazla hibe verildi. İlk ve ortaokul öğrencilerinin yararlandığı Eğitim Kartı (kırtasiye desteği) sayesinde 90 bin çocuğa 13 milyon lira destek sağlandı.
5 binden fazla üniversite öğrencisine aylık 400 liradan 3 bin 200 lira verildi. Toplam takviye tedbiri 17 milyon lirayı aştı. 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında 8 bin 165 üniversite öğrencisine aylık 500 TL olmak üzere toplam 4 bin TL yardım sağlanacak. İzmir’de yaşayan ve ev değiştiren üniversite öğrencilerine ücretsiz ulaşım desteği ve çamaşırhane hizmeti de başlatıldı. Üniversite öğrencileri için oluşturulan ücretsiz aşevleri ve yemek noktalarında dağıtım devam ediyor.

Depremin yaralarını sarmak
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta afet uyum merkezleri kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bir Kira Bir Ev ve Umut Hareketi kampanyalarıyla dayanışma başlattı. Büyükşehir tüm birimleriyle bölgede depremin yaralarını sarmaya devam ediyor.

Okul inşaatı başladı
Karabağlar Abdi İpekçi Mahallesi’nde 32 derslikli ve yaklaşık bin öğrenci kapasiteli Orhan Kemal İlk ve Ortaokulu’nun inşaatına İZBETON tarafından başlandı. Bu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamen öz kaynakları ile inşa ettiği ilk okul olacak.

Kentsel dönüşümde marka şehir İzmir
Yerinde ve %100 mutabakat modeliyle yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, İZBETON’un üretim sürecine dahil edilmesiyle ivme kazandı. Kentsel dönüşüm sürecine kooperatifler de dahil edildi ve İzmir’de güç birliği başlatıldı. 4 yılda Uzundere, Gaziemir Emrez-Aktepe mahalleleri, Ege mahallesi ve Örnekköy kentsel dönüşüm alanlarında 5.761 bağımsız ünitenin üretimine başlandı.
Depremzedeler için kooperatif modelinin de hayata geçirildiği Halk Konut projesinin startı verildi. 30 Ekim İzmir depreminde evleri hasar gören vatandaşlar için geliştirilen proje ile şimdiye kadar apartman sakinlerinin kurduğu 10 kooperatif ile protokol imzalandı. Kısa süre içerisinde projeye 11 kooperatif daha eklenecek. Halk Konut projesinin ilk uygulaması olan Dilber Apartmanı’nın temeli 15 Ocak’ta atıldı.

Kent Mobilyaları Fabrikası kuruldu
Belediye bütçesine önemli katkı sağlaması beklenen çöp kutuları, bisiklet park yerleri, oturma grubu gibi birçok eser üreten Kent Mobilyaları Fabrikası hizmete açıldı.
UNESCO Dünya Mirası Kesikli Listesi’nde yer alan Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarına başlandı. Konak ve Kadifekale’nin ortasındaki tarihi aksı canlandırmak ve bölgenin cazibesini artırmak için tarihi bir yatırım yapıldı. Bu kapsamda Kemeraltı’nda atık su, yağmur suyu ve içme suyu hatları, aydınlatma, gergi hatları yenileniyor, yollar betonla kaplanıyor ve granit döşeniyor. Bu çalışmaların maliyeti cari fiyatlarla toplamda 650 milyon lirayı bulacak. Kemeraltı ve Basmane’deki onarım işlerinin maliyetinin 250 milyon lira olduğu tahmin ediliyor. Proje ile aydınlatmasıyla geceyi yaşayan, gündüz esnafıyla olduğu kadar gece ticaretiyle de hayat bulan bir Kemeraltı doğacak.
Kemeraltı’nın 50 yıllık sorunu ilk kez bu kapsamda ve bu ölçekte ele alındı.

Başkan Soyer’in asfalt rekoru sözü yerini buldu
Başkan Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan asfaltta rekor hedefi doğrultusunda merkez ilçelerin ana arterlerinden en uzak köy yollarına kadar yol yapım, bakım ve yenileme çalışmaları yapıldı. 10.7 milyon metrekarelik düz yolda 5 milyon 190 bin 750 ton sıcak asfalt dökülerek yüzey kaplama çalışması tamamlandı. Şehre 4 bin 713 araçlık otopark eklendi.

Yağmurlar artık kabus değil
İZSU Genel Müdürlüğü 200 noktada yaptığı çalışmalarla yağışların neden olduğu sellerin önüne geçti. Yüzülebilir koy ve koku sorununun çözülmesi hedefi doğrultusunda Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon çalışmalarına başlandı.
Şiddetli yağışlı dönemlerde yaşanan taşkınların önüne geçmek amacıyla hazırlanan yağmur suyu yatırımları ile yağmur sularının atık su sisteminden başka bir hatta taşınması için çalışmalara başlandı. Böylece İzmir Körfezi’nin temizlenme sürecine büyük katkı sağlar. Bugüne kadar yeni tarifeyle yaklaşık 7 milyar liraya 230 kilometre yağmur suyu kanalı yapıldı.
Avrupa Birliği standartlarındaki arıtma sayısı ve kişi başına düşen atıksu arıtma miktarı ile Türkiye’de bir ilk olan İZSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesisi sayısını 70’e çıkardı. Foça Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Karaburun Mordoğan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Kemalpaşa Ulucak İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Çıtak Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Torba Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Urla Paket Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandı.
2019 yılından bu yana İzmir’e 2.119 kilometre içme suyu şebeke sınırı ve 264 içme suyu sondajı kazandırıldı. 1.108 kilometre atıksu hattı imalatı tamamlandı. 2.730 km dere yatağı temizlendi.

2. Yüzyıl İktisat Kongresi’nde 211 konu kararlaştırıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 15-21 Mart tarihlerinde düzenlediği ve “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran 2. Yüzyıl İktisat Kongresi’nde 211 unsur belirlendi. Kongre sonuç bildirgesinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılı ekonomi politikalarının belirlenmesinde tarihi bir rol oynaması bekleniyor.

Yaşayan Parklar açıldı
2019 yılından bu yana doğayla barışık yaşama hedefi doğrultusunda şehre 2 milyon 40 bin 170 metrekare yeni yeşil alan eklendi. İzDoğa’nın kent çeperindeki yeşil alanları kent merkeziyle bütünleştiren Yaşayan Parklar projesi kapsamında Karşıyaka’da Flamingo Tabiat Parkı ve Yelki’de Olivelo Tabiat Parkı’nın üretimleri tamamlandı. Buca’da Fırat Fidanlığı, Bayraklı’da Kovankayası ve Bornova’da MTK parklarının inşaatı devam ediyor.
Türkiye’nin ilk bahçe bahçesi olan İnciraltı Terapi Bahçesi hizmete açıldı. Kadifekale’de 4 bin 500 metrekarelik “Kent Bahçesi” oluşturuldu. 180 bin metrekarelik Dr. Behçet Uz Mesire Alanı tamamlandı. Portakal Vadisi’nin Buca’da 200 bin metrekarelik alanda çalışmaları sürüyor.

İzmirli çiftçi doğduğu yerde karnını doyurmaya başladı.
Başkan Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla, tarımda su tüketimini azaltmak, üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlamak ve ülkemize kazandırılması amacıyla “Mera İzmir” projesi hayata geçirildi. İzmir’de yaşayan milyonlarca kişiye sağlıklı gıda. Mera İzmir projesi ile ise İzmir’in 30 ilçesinde kırsal alanda üretici ve hayvan sayısı, ahır konum bilgileri toplanarak kapsamlı bir “Çoban Haritası” oluşturuldu. İzmir, Türkiye’de çoban haritasına sahip ilk il oldu. Harita, bölgesel ölçekte hazırlanan tarımsal işlerin planlanmasında kullanılmaktadır.
Proje kapsamında 535 çobanla süt alım sözleşmesi imzalandı. Toplam 1 milyon 643 bin litre keçi, koyun ve manda sütü satın alınarak, üreticiye yaklaşık 19 milyon lira katkı sağlandı. 8 milyon liralık üretim maliyetiyle 51 milyon lira peynir üretildi. Beş ayda ve sadece bir eser üzerinden 24 milyon liralık katma değer yaratıldı.

“İzmirli” markası raflarda
Bayındır’da 7 bin metrekarelik alanda 200 milyon liralık yatırım bedeli ile günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip Süt Proses Fabrikası deneme üretimine başladı. Fabrika; küçük aile işletmelerinin tüm alımlarını yıllık 250 milyon TL işlem hacmi olan kooperatifler aracılığıyla yapacak. Süt Kuzu Projesi artık kendi fabrikasında üretilecek. Manda, tesiste üretilecek mozzarella, burrata ve dondurma ürünleriyle yeniden İzmir’e dönecek.
Günlük 3 ton et işleme kapasitesine sahip Ödemiş Et İşleme Tesisi, 12 milyon liralık yatırımla hayata geçti. 2022 yılında 6 binin üzerinde küçükbaş ve 30 bine yakın büyükbaş hayvan alımı yapılmıştır. Üreticiden alınan et, süt ve bitkisel ürünler işlenerek İzmirli markasıyla raflardaki yerini aldı.
Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi amacıyla 1.000’e yakın üreticiye 4.000’e yakın küçükbaş hayvan dağıtıldı. Yavrularla birlikte bu sayı 8 bini geçti. Üreticinin girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla 2 ton 376 kilo kuzu yetiştirme yemi ve 2 bin 776 çuval büyükbaş süt yemi dağıtıldı. İklim dostu yem bitkilerinin üretimine başlandı.

Bir avuç karabiber tohumu 12 bin dekara ulaştı
Seferihisar’da bir avuç ata tohumuyla başlayan karakılçık buğdayı üretimi, 12 bin dönümü aşan ve İzmir sınırlarını aşan bir alanda karşılığını buldu. Karakılçık tohumlarının bir kısmı taş değirmenlerde öğütülerek paketlenerek “İzmirli” markasıyla karakılçık unu ve makarna olarak tüketicilerin beğenisine sunuldu.
Halka sağlıklı, ucuz ve güvenilir gıda ulaştırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında yaygınlaştırılan Halk Bakkalları, Halk Kasabı reyonları ile yenilendi. Artan enflasyona karşı sağlıklı ve uygun fiyatlı eti İzmirlilerle buluşturan şubeler kent genelinde yaygınlaştırılıyor.

İzmir’deki kooperatiflerden 726 milyon liralık alım
84 farklı tarımsal kalkınma kooperatifinden yaklaşık 726 milyon lira satın alındı. Üreticiye meyve ve zeytin fidanı, lavanta, nergis soğanı, salep yumruğu gibi gelir getirici işler verildi. Yerel tohumların yaygınlaştırılması için 517.000 fidan dağıtıldı. Tarımda verim kaybının önüne geçebilmek için İzmir Tarımını Geliştirme Merkezi açılarak “İzmir Tarım” taşınabilir uygulaması hayata geçirildi. 2022 yılında İzmir, dünyaca ünlü gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’ya ev sahipliği yaptı.

Sünger Şehir İzmir projesi başladı
Sünger Şehir İzmir projesi, kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen yağmur suyu hasadı faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasıyla başlatıldı. Yağmur suyu hasadı için teşvik sistemi uygulanmış, İzmir’de 5.000 binaya 5.000 yağmur suyu deposu dağıtılarak 10.000 yağmur bahçesi kampanyası başlatılmıştır. Proje ile İzmir’in 5 yıl içinde sünger şehir olarak inşa edilmesi ve beş yıl içinde kentsel alandaki yağmur suyu akışının %70 oranında azaltılması planlanıyor.

Atıklar ekonomiye kazandırılıyor
İzDönüşüm Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayırma Tesisi, ambalaj atıklarının toplanması ve kaynağından ayrıştırılması amacıyla kurulmuştur. İzDönüşüm projesine katılan ilçe sayısı her geçen gün artıyor. Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere’den sonra 4 yeni ilçe projeye dahil oldu. Bornova, Bayraklı, Menderes ve Çeşme’nin katılımıyla İzDönüşüm projesi 8 ilçede uygulanmaya başlandı. Proje ile İzmir’deki atıkların geri dönüşüm oranının artırılması ve İzmir’in döngüsel ekonomisinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

İzmir’in çöpü elektrik ve gübreye dönüşüyor
Atıkları hammadde olarak değerlendirip ekonomiye kazandırma politikası doğrultusunda İzmir’de Türkiye’ye örnek olacak bir çevre projesi daha başlatıldı. Harmandalı Düzenli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası ile Ödemiş ve Bergama’da kurduğu entegre katı atık yönetim tesislerinde evsel katı atıkları ayrıştırarak organik gübre ve elektrik enerjisine dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Düzenli Atık sahasında bir ekolojik tesisi daha hizmete açtı. Depolama alanı.

Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde 2019’dan Nisan 2023’e kadar biyogazdan toplam 570.472 mW elektrik üretildi. 558 milyon TL gelir elde edildi.

Çevre ilçelerdeki park ve bahçelerin bitkisel atıklarının organik gübreye dönüştürüldüğü katı organik gübre tesisi kuruldu. Türkiye’nin en büyük tıbbi atık tesisi Menemen’de hizmete açıldı.

GES yatırımları
İzmir Büyükşehir Belediyesi çatı GES kapasitesini 2019 yılından itibaren hızla geliştirmeye başladı. Belediye hizmet binalarında bulunan GES sayısı 2’den 12’ye çıkarıldı. Halen üretimi devam eden GES’lerle birlikte bu sayı 2023’te 16’ya ulaşmış olacak.
Meclisin 2019 yılında 270 kW olan GES güç kapasitesi, üretimi devam edenlerle birlikte yüzde 625 artışla 1682 kW’a çıktı. Projesi hazırlanan santraller ile birlikte bu alandaki kapasite hedefi 2000 kW’dır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çatı GES’leri sayesinde yıllık üreteceği 2,5 milyon kwh’lik elektriği, karşılık gelen 6,5 milyon lirayı kasasında tutarak yatırım bütçesini artıracak. Ekonomik tasarrufun yanı sıra mevcut yatırımlar sayesinde yılda 1262 ton CO2 salınımının önüne geçilmiştir.

Otoparktan Masal Evine
Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplam 16 Masal Evinin yanı sıra Karaburun ve Selçuk’ta birer, Çeşme’de üçer adet olmak üzere toplam 16 Masal Evi İzmirlilerin hizmetine açıldı. Özdere Gençlik Kampı tamamlandı. Bornova Mesire Alanı’na yarı olimpik yüzme havuzu yapıldı. Türkiye’nin en büyük tam otomatik otoparkı Smyrna Otopark açıldı.

Türkiye’nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi
Türkiye’nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi kuruldu. Üniversite sınavına hazırlanan 17-20 yaş arası gençleri desteklemek için “Kitap Kartı” projesi hayata geçirildi.
Kadın, çocuk, genç ve engelli bireylere fırsat eşitliği sağlayan birimleri bir araya getiren Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi tek çatı altında açıldı. Şehre engelliler için erişilebilir plajlar eklendi.

6 yıl sonra ilk yolcu gemisi İzmir’de
2022 yılında İzmir, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından her yıl verilen Avrupa Ödülü’ne layık görüldü. Kentin dijital turizm altyapısı “Visit İzmir” taşınabilir uygulaması ve İzmir’e direkt uçuşları teşvik eden “Direct İzmir” web sitesi hizmete açıldı.
2016 yılından bu yana ilk kruvaziyer gemi, Nisan 2022’de Alsancak Limanı’na yanaştı. 2022’de 29 kruvaziyer gemi Alsancak Limanı’na yanaştı. 2022 yılında ilk Alsancak Limanı-Midilli seferi başlatıldı.

Fuarların katkısıyla 55,5 milyar dolarlık ihracat
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde kentteki fuar sayısı ikiye katlanarak 31’e çıktı. İZFAŞ; gerçekleştirdiği fuarlar, festivaller ve kültür-sanat faaliyetleri ile fuarcılık anlayışını dört mevsime taşımıştır. Fuar İzmir’deki etkinliklerin ortasında Wecycle, Brandex, IBS Anne, Bebek ve Çocuk, Yol, Ar-Ge Ür-Ge İnovasyon Sanayi ve Teknolojileri, Imatech, Mücevherat ve İnşaat, Gayrimenkul ve Kentsel Dönüşüm gibi fuarlar yer aldı. İzmir’de düzenlenen fuarlar da pandemi sonrası ekonomik krizin bir analiziydi. İzmir, bu dönemde Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci şehri oldu. 2019-2022 ortasında 30’dan fazla fuarın katkılarıyla İzmir yaklaşık 55 milyar 555 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

ücretsiz sanat eğitimi
İzmir’de kültürel üretimi artırmak için değerli adımlar atıldı. İzmir Sinema Ofisi açıldı. Mustafa Necati Kültür Merkezi, Atlas Pavyon Sanat Galerisi, Bıçakçı Han, Konak Metro Sanat Galerisi, AASSM Müzik Kütüphanesi kent yaşamına kazandırıldı. Sanatın birçok farklı alanında yaklaşık 5 bin kişiye ücretsiz eğitim verildi. 70 yıl sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kuruldu.

İzmir kitaba dört elle sarılır
Dört Kitap Kafe İzmirlilerin beğenisine sunuldu. İldeki kütüphane sayısı 3’ten 13’e çıkarıldı. Kitaba ulaşmakta güçlük çeken mahalleler için başlatılan “Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyasında kurulan kütüphane sayısı 39’a ulaştı. Kampanyaya bağışlanan kitap sayısı 45 bine ulaştı.

Sağlık hizmetlerinde parmakla gösterilen şehir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, konutta bakım ekipleriyle yüzleri güldürdü. 2019 yılından bu yana 96 çalışan ile yaklaşık 70 bin kişiye yatılı bakım hizmeti verildi.
Yaşlı, hasta ve engellilere sağladığı lojmanlarda bakım hizmetlerini 30 ilçeye çıkaran Eşrefpaşa Hastanesi, Kemalpaşa Armutlu, Bayraklı, Ödemiş, Tire ve Karaburun’da hizmet birimleri açarak 2150 hastaya hizmet verdi. şehir merkezi. Karşıyaka ve Buca Toplum Yaşam Kampüsü’nde yeni poliklinikler hizmete açıldı. Eşrefpaşa Hastanesi acil servis ünitesi yenilendi.

Avrupa Ödüllü şehir
İzmir, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 2022 yılında “Avrupa Ödülü”ne layık görülmüştür. İzmir’in Avrupa değerlerini en iyi temsil eden şehir olduğu tescillenmiştir. Kent, 2026’da Botanik EXPO’suna da ev sahipliği yapacak. Expo 2026, Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesinin de gerçekleştirilmesini sağlayacak. Eylül 2022’de düzenlenen Terra Madre Anadolu, Türkiye’nin dört bir yanından küçük üreticileri dünya gastronomi pazarıyla buluşturdu.
2021 yılında İzmir, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. İzmir’in dördüncü kez ev sahipliği yaptığı Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi toplantıları, 65 ülkeden kültür üreticilerini İzmir’de buluşturdu.

14 uluslararası kuruluş
Spor dostu bir şehir yaratma vizyonuyla 7’den 70’e tüm İzmirliler için değerli çalışmalar yapıldı. Yaklaşık 131 bin öğrenciye spor eğitimi verildi. 14 uluslararası etkinlik düzenlendi. Uluslararası İzmir Maratonu 2023 yılında 4. kez düzenlenecek. Yüzme eğitimi verilen çocuk sayısı 38 bini geçti. İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na son 3,5 yılda toplam 4,25 milyon lira ve 9,4 milyon lira nakdi yardım yapıldı. Bu yıl 12 milyon liralık yardım hedefleniyor. İlk ve orta dereceli devlet okullarına 8 milyon lira spor malzemesi desteği verildi. Yeni dönemde malzeme güçlendirme fiyatının 15 milyon liraya çıkarılması hedefleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

acigolhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu