Kartal Belediyesi Kentsel Dönüşüm Yıkım Aşamaları Vatandaşlara Anlatıldı
Kartal Belediyesiİlçede kentsel dönüşüme girecek binalarda prosedür ve yıkım adımlarını nasıl takip edecekleri vatandaşlara anlatıldı.
İstanbul Kentsel dönüşümün yoğun olarak yaşandığı ilçelerden biri olan Kartal’da dönüşümün tüm adımları atılıyor. Kartal Belediyesi bünyesindeki müdürlükler; Yıkım prosedür hazırlıklarını ve gerekli belgeleri titizlikle incelerken, yıkım sırasında gerekli birçok önlemi alarak olası kazaların önüne geçmektedir.
Ekipler, olası bir kaza veya çökme durumunda ilk müdahale, arama kurtarma ve ilk yardım uygulamasını yapacak donanım, bilgi ve eğitimle yıkımı denetler.
Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, dönüşüm ve yıkım çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
“Kartal’da tüm komşularımızın güvenli ve sağlam binalarda yaşaması için çalışıyoruz. Meslektaşlarımızla birlikte komşularımıza yol göstermeye ve destek olmaya çalışıyoruz. Yıkılacak binalarda her türlü tedbir ve tedbiri alıyoruz. Öncelik insan, her şey Kartallı komşularımız için.”
Kartal Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde tanımlanan ve kanun kapsamına giren iş ve süreçler müdürlük çalışanları tarafından yürütülmektedir. Bir binanın can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturup oluşturmadığı, binadan karot alma işlemleri sonucunda üretilen Riskli Bina Tespit Raporu’na göre belirlenir. Bu binalarda yapılacak testler öncelikle bina sahipleri veya yasal temsilcileri ve Bakanlıkça ruhsatlandırılmış yapı denetim firmaları tarafından yapılır. Riskli yapı tespit raporuna göre riskli olduğu kesinleşen binalar için tahliye ve tahliye sonrası yıkım için yasal süreler verilmektedir. Yasal süre sona erdikten ve tahliye gerçekleştikten sonra, yıkımı yapacak olan müteahhit aracılığı ile maliklerden biri tarafından söküm ve yıkım için Kartal Belediyesi’ne başvurulur. Gerekli yazışma ve işlemlerden sonra yıkımın yapılacağı gün “Binaların Yıkımına Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında gerekli tedbirler alınır ve yıkım tamamlanıncaya kadar Afet İşleri Müdürlüğü uzman çalışanı tarafından görevlendirilir. ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nden bir işçi yıkımın başındadır ve yıkımın tamamlanmasını denetler.
Yıkım günlerinde aktif görev alan bir diğer müdürlük ise Afet İşleri Müdürlüğü. Arama kurtarma konusunda uzman ve eğitimli çalışanlarının bulunduğu Afet İşleri Müdürlüğü, Kartal’daki tüm yıkımlarda görev yapıyor. Riskli yapı ilan edilen binaların yıkımı sırasında görev başında bekleyen işçi tam donanımlı araçlarla desteklenerek yıkımın can ve mal kaybı olmadan sorunsuz ve aslına uygun bir şekilde tamamlanması sağlanır. . Yıkım ve söküm belgeleri resmi olarak geldikten sonra yıkım için planlama ve görev dağılımı yapılır.
Grupların görev başlangıcındaki imha gününde kanunlara göre belirlenen zamanda; Gerekli güvenlik önlemlerini inceler ve yıkım işlemlerini başlatır. Yıkımı yönetmeliğe ve güvenlik tedbirlerine uygun olarak denetleyen gruplar, can ve mal kayıplarını önleyecek bir prosedür dahilinde hareket ediyor. Yıkım sonrası demir otunun temizlenmesinden, hafriyat ve sonrasında gerekli sulamanın yapılıp yapılmadığına kadar her aşamada gruplar görev alır. Ayrıca kazının alınması ve ortaya çıkan alanın sac levha bloklarla çevrelenmesi sürecini de denetler.
Yıkım gününde ekiplerin gerekli güvenlik önlemlerini alabilmesi için aşağıdakilere uyması gerekmektedir:
“-Binanın kat sayısına göre makine kullanıma hazır mı?
-Şantiye Şefi yıkım alanında mı?
-Yıkılacak şirkette çalışan çalışanın kişisel gözetleme teçhizatı tam mı?
-Yeterli su tankeri var mı?
-Bitişik binalarda oturan vatandaşlar için tahliye yazısı var mı?
-Binalar boşaltıldı mı?
– Yol güvenliği ve yaya güvenliği alınmış mı?
-Bina korunaklı bir biçimde ani yıkılma ve kesme düşme esasına göre yapılmıştır; Sıçramalara ve dökülmelere karşı korunan saçlarla çevrili mi? Yoksa bazı duvarlar yıkım başlamadan önce mi yıkıldı?
-Ana caddelerde ihtiyaç halinde trafik akışının kesilmesi için bir planlama yapıldı mı?