Ekonomi

Uniper, Rus gaz sözleşmelerindeki sıkıntılar arasında halka arz için yasal labirentte ilerliyor

Avrupa’daki enerji krizinden ciddi şekilde etkilenen Alman enerji şirketi Uniper SE, borsaya yeniden girmek için Rus enerji devi Gazprom’la yaptığı atıl durumdaki gaz tedarik sözleşmeleri nedeniyle yasal zorluklarla karşı karşıya. Hala yasal bağlayıcılığı olan ve 2035 yılına kadar sürecek olan bu sözleşmeler 250 terawatt saatlik gazı, yani Almanya’nın yıllık gaz ihtiyacının yaklaşık dörtte birini kapsıyor.

Uniper, 2022 yılında Gazprom’un gaz sevkiyatını durdurmasının ardından Alman hükümeti tarafından kurtarıldı ve bu durum Uniper’i açığı kapatmak için yüksek fiyatlardan gaz satın almaya zorladı.

Uniper o zamandan bu yana başka tedarikçilerden gaz temin etse de, şirket ilk halka arzını (IPO) planlarken Gazprom sözleşmeleri yatırımcılar için potansiyel bir risk olmaya devam ediyor.

Uniper’in %99,12 hissesine sahip olan Alman hükümeti, önümüzdeki yıl şirketin %20-30 hissesini satmayı düşünüyor. Ancak Gazprom sözleşmelerinin çözülmemiş olması potansiyel yatırımcıları caydırabilir.

Gazprom’un Ukrayna’daki çatışma nedeniyle 2022’de Almanya’ya gaz tedarikini durdurmasından bu yana sözleşmeler askıya alındı ancak iptal edilmedi.

Avrupa Birliği Rus gazına yaptırım uygulamadığından, Uniper’in sözleşmeleri feshetmesi için şu anda yasal bir mekanizma bulunmuyor. Hukuk firması Raue’nin ortaklarından Christian von Hammerstein, sözleşmelerin fesih için yasal bir dayanak bulunana kadar geçerliliğini koruduğunu açıkladı.

Gazprom’un gaz sevkiyatını yeniden başlatması halinde, Uniper’in gaza ihtiyacı olmasa bile, endüstri standardı olan al ya da öde sözleşmeleri kapsamında gaz için ödeme yapma yükümlülüğü doğabilir. Bu senaryo analistler tarafından pek olası görülmese de ihtimal dışı değil.

Uniper, Gazprom’dan 14 milyar Avro’dan fazla tazminat talep ediyor ve taleplerini sunduğu Stockholm tahkim mahkemesinin kararını bekliyor. Mahkemeden çıkacak bir karar, Uniper’in Gazprom ile olan sözleşmelerini yasal olarak iptal etmesi için gerekli koşulları sağlayabilir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Alternatif bir senaryoda, Gazprom tedariki yeniden başlatırsa, Uniper hasar taleplerinin değerine eşit olana kadar gazı kabul etmeyi tercih edebilir. Uniper Rusya’daki faaliyetlerini tamamen sildi ve önümüzdeki aylarda bir mahkeme kararı beklediğini teyit etti.

Gazprom’un ihracat kolu olan Gazprom Export, Uniper’in St Petersburg mahkemesinde açtığı davaya itiraz etmiş ve Mart ayında Uniper ve bir iştirakinin tahkime gitmeleri halinde 14.3 milyar Avro para cezasına çarptırılacağına hükmetmişti. Uniper, Gazprom’un 2022 yazından bu yana teslimat yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve bunun da Uniper’in ikame gaz tedariki için önemli maliyetlere yol açtığını belirtti.

Hükümetin Uniper’deki hisselerinden sorumlu olan Alman Maliye Bakanlığı durumla ilgili yorum yapmadı. Gazprom ise konuyla ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi. Hukuki ihtilafların sonucu ve mahkemenin vereceği karar Uniper’in geleceği ve borsaya dönme planları açısından büyük önem taşıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu