Ekonomi

JPMorgan: Borsadaki yükseliş uzun sürmeyebilir

ABD borsalarında geçen hafta başlayan yükselişin kısa süreli olacağı görüşü giderek sertleşiyor. JPMorgan stratejistleri bu olasılığı Fed’in olası hamlelerine bağlıyor.

Borsagundem.com tarafından derlenen bilgilere göre JPMorgan Baş Piyasa Stratejisti Marko Kolanoviç, ABD borsalarında geçen haftaki yükselişin yakında başarısızlıkla sonuçlanacağını söylüyor.

FED YAKIN ZAMANDA FAİZİ DÜŞÜRMEYECEK

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre Wall Street stratejisti Kolanovic, ABD borsalarında geçen hafta başlayan yükselişin uzun sürmeyeceği konusunda yatırımcıları uyarıyor. Kolanoviç notunda, piyasanın Fed de dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalması nedeniyle hisse senetlerinin dördüncü çeyrekte büyük olasılıkla düşeceğini söyledi. Kolanoviç, yavaşlayan ekonomi karşısında Fed’in muhtemelen faiz oranlarını düşürmeyi reddedeceğini öngörüyor.

Kolanoviç, “Düşen tahvil getirileri ve güvercin merkez bankası toplantıları, hisse senedi piyasaları tarafından yakın vadede olumlu olarak yorumlanıyor. Ancak kendisi, Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya devam etmesi, değerlemelerin zengin olması, kazanç beklentilerinin aşırı iyimser kalması, fiyatlandırma gücünün azalması ve kar marjlarının ve piyasaların risk altında olması nedeniyle hisse senetlerinin yakında çekici olmayan bir risk getirisine döneceğine inanıyor.

PİYASA FED’E HOŞGELDİNİZ

Hisse senetleri geçen hafta, artan Hazine getirilerinin finansal koşulların sıkılaşmasına yardımcı olması ve Fed’in etkin bir şekilde yapmakta olduğu parasal sıkılaştırmanın bir kısmını yerine getirmesi nedeniyle Federal Rezerv’in faiz oranlarını artırmaya son verebileceğinin sinyalini vermesinin ardından keskin bir şekilde yükseldi.

Fed’in gelecek yıl faiz indirimine gideceğine dair umutlar, Ekim ayı istihdam raporunun geçen ay sadece 150.000 istihdam yaratıldığını göstermesiyle bir kez daha güçlendi. Bu rakam, The Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistlerin beklediği 170.000 iş rakamının altındaydı.

Yatırımcılar son zamanlarda yavaşlayan ekonomik büyüme ve muhtemelen daha düşük enflasyona işaret eden anket verilerini ve Fed’in son Bej Kitabı gibi diğer göstergeleri memnuniyetle karşıladı. Bu bazılarına mantık dışı gelse de, ılımlı bir ekonomik yavaşlamanın sonuçta piyasalar için iyi olacağı, Fed’i faiz oranlarını düşürmeye iteceği ve hisse senetlerinin tahvil ve nakit üzerindeki çekiciliğinin artmasına yardımcı olacağı mantığından kaynaklanıyor.

KÖTÜ HABER İYİ HABER OLMAYABİLİR

Ancak Kolanoviç’e göre dinamik piyasaları yönlendiren ‘kötü haber iyi haberdir’ durumu bazı önemli riskleri de içeriyor. Oldukça dar bir aralığın dışında, yavaşlayan bir ekonomiden kaynaklanan hisse senetlerine yönelik riskler muhtemelen potansiyel faydalardan daha ağır basacaktır.

Kolanoviç, “‘Kötü haber iyi haberdir’ bölgesi oldukça dar olabilir çünkü sağlıklı bir yavaşlama ile durgunluğun ilk aşamaları arasında geriye dönüp bakmanın faydası olmadan ayrım yapmak zordur” diyor. Kolanoviç şunu ekliyor: “Belki de hisse senetlerine yönelik artan riskler Fed politikasının bir ‘hata’sı olabilir, bu da merkez bankasının faiz oranlarını muhtemelen olması gerekenden daha uzun süre yüksek tutacağı anlamına geliyor. “Sonuç olarak ortaya çıkan durgunluk ve kurumsal kazanç artışının darbe alması, hisse senetleri için ciddi sorunlar yaratabilir.”

Kolanoviç ayrıca, “Fed’in faiz oranlarını kısa vadede daha uzun süre yüksek tutması planlandığından piyasalar politika hatasıyla fiyatlamaya başlayabilir. “Bu, özellikle 2024 kazanç tahminleri göz önüne alındığında, uzun vadeli getirilerin düşmesine yol açabilir ve bu da sonuçta hisse senetleri için faydalı olmayabilir.”

KÜÇÜK SERMAYE STOKLARI DA ARTIYOR

Finans basınının bir dizi öngörülü çağrısı nedeniyle ‘Gandalf’ adını verdiği JPMorgan analisti, geçen haftaki yükselişten şüphe duyan tek büyük Wall Street figürü değil. Daha önce 2022’de hisse senetleri düşerken Kolanoviç’in rakibi olarak hareket eden Mike Wilson, bu haftanın başlarında yatırımcıların 2024’teki hızlı kurumsal kazanç büyümesine ilişkin beklentileri yeniden değerlendirmeleri nedeniyle bu rallinin kısa sürede sönmesini beklediğini söyledi.

ABD borsaları geçen hafta yükseldi. Nasdaq, S&P 500 ve Dow Jones, Hazine getirileri ve ABD Doları’nın düşmesiyle yılın en büyük kazanımlarını açıkladı. Boğalar özellikle rallinin geniş tabanlı olduğuna dair işaretlerden cesaret alıyor. Bu dönemde hem teknoloji hisseleri hem de bir zamanlar sıkıntılı olan bölgesel bankalar çift haneli kar elde etti.

Russell 2000’in temsil ettiği küçük ölçekli hisseler de 2021’den bu yana en büyük artışını kaydetti ve Nasdaq’tan daha iyi performans gösterdi. Bu, pazarın sevilmeyen kısımlarının yeni yaşam işaretleri görebileceği umutlarını artıran küçük bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu