Teknoloji

Simsiyah bir köpek, 2,5 yılda nasıl bembeyaz bir köpek haline geldi?

Michael Jackson’ın hastalığı olarak bilinen vitilago’yu duymuş olmalısınız. Vücuttaki renk pigmentlerinin bozulmasıyla derinin renk değiştirmesi anlamına gelen bu hastalıktan aynı zamanda hayvanlar da dertli. 2,5 sene önce simsiyah olan köpeğine vitilago teşhisi koyulan biri, köpeğin renk değişimini fotoğraflayınca, bu hastalığın hayvanlar üzerindeki etkisi de gözler önüne serilmiş oldu.

Vitiligo’nun sebebi, tıp bilimi için hala bir muamma. Cilde ve saça rengini veren hücrelerin bazı sebeplerle bozulduğu biliniyor ama buna sebep olan şeyin ne olduğu henüz çözülemedi.

Buster isimli köpeğin Oklahoma City’deki sahibi Matt Smith tarafından Reddit’te yayınlanan fotoğrafları, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve köpeğin nasıl bembeyaz tüylerle kaplandığı merak konusu oldu.

Hayvanlarda vitilago, ayak tabanlarına ve vücudun diğer bölgelerine yayılmadan önce genellikle yüzü, özellikle de ilk önce burnu etkileyen, ağrısız beyaz deri ve kürk lekelerine neden oluyor.

Evcil hayvanlardaki vakaların çoğu kalıtsal ve bazı ırklar diğerlerinden daha fazla sıklıkla vitilago geliştirebiliyor. Bunlar arasında Rottweiler, Dachshund, Sibirya Huskie, Belçika Tervuren, Golden Retriever, Sarı Labrador, Alman Çoban Köpeği, Doberman Pinscher, Eski İngiliz Çoban Köpeği ve Alman Shorthaired Pointer yer alıyor.

Herhangi bir tedavi olmamasına rağmen, bazı veterinerler melanosit üretimini arttırmak için hayvanı güneşe daha fazla maruz bırakmayı önerebiliyor.

İnsanlarda hastalık yaklaşık 200 kişiden birinde görülüyor ve bu hastaların yaklaşık yarısında ilk belirtiler 20 yaşından önce ortaya çıkıyor. Ne yazık ki hastalık için kanıtlanmış bir tedavi bulunmuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu