Teknoloji

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bakteriler, Dünya’da görülmemiş türlere dönüşüyor

Uzay istasyonları filmlerde ve dizilerde aseptik, aşırı temiz ortamlar gibi gösteriliyor olabilir. Ama aslında insanların olduğu her yerde, yanımızda getirdiğimiz tüm bakteriler de bizimle birlikte yaşıyor. Dolayısıyla bakteriler Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) da varlar ve görünüşe göre oldukça hızlı bir şekilde mutasyona uğrayabiliyorlar.

2018 yılında UUİ’de Enterobacter bugandensis isimli bakterinin beş türü bulundu. Yeni bir çalışma ise, uzay istasyonunda 13 türün varlığını bildiriyor. Daha önceki analiz benzerlikler bildirmiş olsa da, yapılan daha derin bir genetik çalışma, uzay istasyonunun benzersiz ortamında bu türlerinin, Dünya’da bulduğumuz E. bugandensis’ten hem genetik hem de işlevsel olarak farklı hale gelmek için birçok şekilde mutasyona uğramış olabileceğini öneriyor. Araştırmacıların söylediğine göre, UUİ üzerindeki bakteriler, Dünya’daki akrabalarında bulunmayan bazı özel genlere sahip.

Bakterilerin uzayda nasıl mutasyona uğradığını anlamak, astronotların sağlığını korumak ve aynı zamanda bu patojenlerle mücadele etmek için alternatif yaklaşımlar geliştirmek açısından çok önemli. Bu yeni türler söz konusu olduğunda, mikro yerçekimine uyum sağlamaları önemli zayıflıklarını gizleyebilir. Araştırmacılar, “bu genler, UUİ’nin benzersiz ortamında patojenik mikroorganizmalara karşı tedavi için değerli hedefler olarak hizmet edebilir” diyor.

Araştırma ekibi genetik analizde bazı sınırlamalar olduğunu kabul ediyor, dolayısıyla bu türlerin yalnızca uzay nedeniyle bu şekilde olduğunu kesinlik olarak söyleyemeyeceklerini belirtiyorlar.

Çalışma Microbiome dergisinde yayınlandı.

pinarbasiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu