Haber

Tunus’ta yapılan genel seçimlerin kesin sonuçları açıklandı

Tunus’ta ilk turu 17 Aralık 2022’de, ikincisi ise 29 Ocak’ta yapılan erken genel seçimlerin kesin sonuçları açıklandı.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, erken genel seçim sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Yurt dışından 7 seçim bölgesinden aday başvurusu olmaması nedeniyle Tunus Halk Temsilcileri Meclisi 161 sandalyeli Meclis’te 154 milletvekili ile göreve başlayacak.” kelimeler yer aldı.

Açıklamada, aday çıkmayan 7 seçim bölgesinde kısmi seçime gidileceği, seçilen milletvekillerinin Meclis’teki ilk toplantılarını 8 Mart’ta gerçekleştirmelerinin planlandığı belirtildi.

Tunus’ta iki turlu seçim sistemi

Cumhurbaşkanı Kays Said’in geçen yıl açıkladığı yeni seçim maddesine göre, daha önce 217 olan Meclis sandalye sayısı 10’u diasporada olmak üzere 161’e düşürüldü.

Milletvekili adaylığı için bireysel başvuru yapılabilen yeni sistemde siyasi partiler seçim çalışması yapamıyor.

İki turlu seçim sistemini benimseyen yeni yasaya göre, adayların birinci cinste milletvekili seçilebilmesi için oyların yarısından fazlasını alması gerekiyor.

Bu oy oranına ulaşılamayan bölgelerde ise en çok oy alan iki adayın katılacağı ikinci sınıf seçimler yapılır.

Tunus’ta siyasi kriz ve erken genel seçimler

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de Meclis’in çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlığını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de ise yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütmeyi tamamen kendisine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkış yol haritası” ile 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumu ve 17 Aralık 2022’de erken genel seçim yapılacağını ve meclisin 2022 yılına kadar kapalı kalacağını bildirdi. Daha sonra.

25 Temmuz 2022’de yapılan referandumda seçmenin yüzde 30,5’inin katılımıyla yeni anayasa kabul edildi.

Siyasi partilerin büyük çoğunluğunun seçimleri boykot ettiği Tunus’ta 17 Aralık 2022’de yapılan erken genel seçimlerin ilk turunda katılım yüzde 11,22’de kaldı. Seçimlere “rekor” düşük katılımın ardından muhalefet partileri, Kays Said’in meşruiyetini kaybettiğini öne sürerek cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alınması çağrısında bulundu.

29 Ocak’ta yapılan ikinci tıp seçimlerinde katılım yüzde 11,4 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu